Blog

Novinky a zajímavosti

Nové oblečení pro zpěvačky sboru Beseda brněnská

Bylo mi velkou ctí, vytvořit, společně se svoji dcerou Martinou Hrnčířovou, nové koncertní oblečení pro zpěvačky nejstaršího pěveckého sboru v ČR, který letos slaví 161 let od založení – Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská. Jeho zakladatelem je Leoš Janáček, řídil sbor 12 let. Čestnými členy byli Bedřich Smetana a Antonín Dvořák. Filharmonický sbor Beseda brněnská nyní řídí Petr Kolař, ve sboru zpívá 40 zpěvaček. Děkujeme Petru Kolařovi a vedení sboru za důvěru , že jsme mohly vymyslet a vytvořit toto nové oblečení.

 

 

Přání do nového roku

Do roku 2021 přejeme všem našim zákaznicím, příznivcům, a také divákům našich uměleckých večerů, vše nejlepší, především pevné zdraví, pohodu, spoustu důvodů k radosti a víry, že bude vše v tomto roce dobré.

Minulý rok jsme měly naplánováno spoustu krásný akcí. Pevně věříme, že již brzy bude situace s pandemií příznivější a akce se budou moci bezpečně uskutečnit. Těšíme se 🙂

Marie Zelená a Martina Hrnčířová

Dárky s fotografií – darujte letos k Vánocům něco originálního

Originální dárky s fotografií z naší tvorby. Darujte český výrobek s oblíbeným místem. Roušku, kabelku, polštář či jako set. Česká výroba, český materiál, český fotograf.

Polštář s výplní – povlak s fotografií je na zip a lze prát v pračce na 40C. Uvnitř je další základní polštář naplněný dutým vláknem, i ten lze prát. 30×45 cm, polštář je oboustranný, lze mít tedy na každé straně jiný motiv – cena 499 Kč

Rouška – dvouvrstvá – spodní vrstva z bavlny, na gumičky (lze udělat na zavázání)- cena 350 Kč

Kabelka – crossbody, vyztužená, vypodšívkovaná, s kapsičkou uvnitř, potištěný materiál: softshell – cena 690 Kč

Cena za celý set: 1490 Kč

Velmi kvalitní potisk, který můžete prát a nikdy se nevypere.

V případě zájmu nás prosím kontaktujte https://www.mariezelena.cz/kontakty/a domluvíme se na zaslání.

Věříme, že tímto dárkem uděláte velkou radost 🙂

55. galavečer U Královny Elišky v Brně- módní přehlídka

Galavečer U Královny Elišky k 55. výročí otevření restaurace a vinárny se uskutečnil v sobotu 12. září 2020 od 18,30 hod.

Během večera zhlédli hosté také malou módní přehlídku z naší tvorby.

Děkujeme prof. MUDr. Pavlovi Ventrubovi, DrSc., MBA za pozvání na tento krásný galavečer.

Doporučujeme vinárnu a restauraci U Královny Elišky navštívit, jedná se o opravdu krásné a stylové místo v srdci Brna.

Více informací o galavečeru zde:

https://www.ukralovnyelisky.cz/55-galavecer-u-kralovny-elisky-12-9-2020/?fbclid=IwAR1im_0Vonx4N0zO4arQGzmHiWwZxXB9WG9fuRILL2e3vnDn6TUx7PogWm4

Za většinu fotek děkujeme paní Hance Borkovcové.

Ornáty vytvořené pro P. Vojtěcha Libru

Před svým kněžským svěcením nás jáhen Vojtěch Libra, teď již novokněz, oslovil o vytvoření originálního zeleného a bílého ornátu.

Na oba ornáty jsme zvolili italskou lehkou vlněnou látku, která je splývavá, nemačká se a vypadá velmi vznešeně. Z lícové strany má lesk. Ornáty jsou ručně zdobené.

Zelený ornát dostal P. Vojtěch jako dárek od své domovské farnosti v Novém městě na Moravě při své primiční mši svaté 21.6. a bílý od farnosti při katedrále sv. Petra a Pavla v Brně, kde rok působil jako jáhen, na slavnostní mši svaté 29.6., v den patronů brněnské katedrály a diecéze.

Symbolika na ornátech

Zelený ornát

Zelená je barvou stvoření a úrody, symbolika zelené je Kristovo zmrtvýchvstání a naděje na náš nový věčný život. Je užívána v liturgickém mezidobí – neděle i všední dny, na které nepřipadá závazná památka svatých.

Sedm našitých rybiček zde symbolizuje sedm svátostí – křest, biřmování, eucharistii, svátost smíření, manželství, kněžství, svátost pomazání nemocných.

Tyto rybičky plují a vzhlížejí směrem ke kříži, k Ježíši, k naději…

Na štóle je jedna rybka vyplouvající ze sítě– tato rybka symbolizuje P.Vojtěch Libru, pro kterého byl ornát vytvořen. Vojta se stal vyvoleným, aby následoval Krista a vedl lidi k dobru, víře a naději.

Bílý ornát

Bílá je barvou čistoty, nevinnosti a vnitřní radosti. Používá se proto v době vánoční a velikonoční. Je to barva, která vyjadřuje čistotu, proto je také barvou Panny Marie. Užívá se také při památkách a svátcích svatých, kteří nejsou mučedníky, a při slavení tajemství Páně – Poslední Večeře Páně, Nanebevstoupení Páně, Proměnění Páně, apod.

Tři kříže na ornátu, na zadním límci a na štóle – číslo tři je znamením nerozdělenosti, jednoty, sjednocení, vyjadřuje a vysvětluje trojjedinost Otce, Syna a Ducha svatého, který je zároveň jediným Bohem.

Základní kříž je nejdelší, sametový – zde symbolizuje kříže Ježíše Krista

Kříž tenký zlatý – symbol Vojtova kněžství

Kříž zlatý krajkový – symbol naděje, vítězství a slávy Boží

Z kříže vychází paprsky – tři z každé strany a jeden z kříže, celkem sedm. Sedmička odkazuje na sedm křesťanských svátostí, sedm smrtelných hříchů i sedm ctností a sedm darů Ducha svatého. Skládá se z posvátných čísel 3 a 4, symbolizuje celek a úplnost.

Sametový kříž na śtóle je 33 cm dlouhý jako věk Ježíše Krista a zlatý kříž měří 26 cm, jako věk novokněze Vojty. Z druhé strany štóly směřuje ke kříži opět sedm paprsků.

Děkujeme P.Vojtovi za důvěru a přejeme mu na jeho kněžské cestě mnoho síly, radosti a naděje.

Fotografie a video ze slavnostní mši svaté a předávání bílého ornátu na Petrově v Brně:https://mhrncirova.rajce.idnes.cz/Slavnostni_mse_svata_na_Petrove_o._Vojtecha_Libry_a_posezeni_na_farni_zahrade_-_29.6.2020/?

https://www.facebook.com/marie.zelena.1/videos/10213628000414817/

Fotografie z primiční mše svaté P.Vojtěch Libry v Novém městě na Moravě:

https://www.clovekavira.cz/detail-galerie/2a30ff2a-07e1-4f20-922d-38f3110914ac

https://www.clovekavira.cz/detail-galerie/2f50d27f-e7f1-40e1-a2d6-cc6e9e5eec58

Exponát měsíce v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

V lednu jsme měly tu čest vytvořit šatičky pro Pražské Jezulátko z kostela Panny Marie Vítězné v Praze, a to jako osobní dar a vyjádření duchovní pokory a úcty. Jezulátko mělo tyto šatičky, v zelené liturgické barvě, oblečeno od 14.1. až do Popeleční středy 26.2.

Velmi nás těší, že v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou byla právě tato naše tvorba  zvolena jako exponát měsíce a na repliku těchto šatiček se zde můžete přijet podívat:

https://www.msb-jablonec.cz/nezarazene/exponat-extra

Ministryně Klára Dostálová v roušce z naší tvorby

Těší nás, že v rámci spolupráce s agenturou CzechTourism nosí, paní Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj ČR, roušky z naší tvorby.

Foto č. 1.: Ministryně Klára Dostálová na tiskové konferenci s cestovními kancelářemi a veřejným chráncem práv Stanislavem Křečkem. Na roušce je fotografie Tomáše Šeredy a znázorňuje Krkonoše a Pančavský vodopád. Tisk pro nás z našich grafických podkladů exclusivně připravuje paní Michaela Nováková, majitelka firmy http://www.minox.cz/

https://mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/ministryne-klara-dostalova-resila-s-cestovnimi-kan

 

Foto č.2 a 3: Paní ministryně Klára Dostálová oblékla červenou roušku z naší tvorby na prvním setkání se slovenským premiérem Igorem Matovičem. Po bocích roušky jsme našili jabloneckou bižuterii – štras s kamínky v našich národních barvách. Pro paní ministryni jsme také vytvořili roušku s fotografií Kuksu.

V rámci spolupráce s CzechTourismem jsme vytvořili originální roušky pro všechny ministry naší vlády, pana premiéra a hejtmany: http://www.mariezelena.cz/2020/05/25/rousky-pro-czechtourism-pro-vladu-a-hejtmany-cr/

Roušky pro CzechTourism – pro vládu a hejtmany ČR

Byly jsme osloveny agenturou CzechTourism, jejíž cílem je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v zahraničí i České republice, abychom vymyslely a vytvořily originální roušky pro pana premiéra, pro ministry naší vlády, a také pro kraje a hejtmany, a to na tiskovou konferenci agentury CzechTourism. Roušky jsme agentuře předaly na začátku května.

Agentura CzechTourism vyšla v této době s kampaní  #světovéČesko. Cílem kampaně je podpořit zájem o cestování po Česku, představit méně známá místa, rozprostřít turisty v destinacích a prodloužit turistickou sezónu.

V našem pražském atelieru se již od začátku epidemie pracuje na zajímavých rouškách. Nejprve jsme šily roušky pro pracovníky v první linii, poté barevné designové a nyní se věnujeme především rouškám s tištěnými fotografiemi krásných míst a měst České republiky. http://www.mariezelena.cz/portfolio/rousky/.

A takové roušky jsme vytvořily i pro agenturu CzechTourism, která jimi pana premiéra, ministry a kraje obdarovala.

Pro členy vlády jsme zhotovily roušky s fotografií jejich rodného města, případně města, ve kterém nyní žijí, pro kraje a hejtmany vždy s dominantou daného kraje. K rouškám jsme také pro pány vyrobily kapesníčky ze stejné fotografie, aby byli hezky sladěni.  Pohrály jsme si i s grafikou, tak, aby na každé fotografii byl hastag #světovéČesko nebo #VisitCzechRepublic.

Za speciální tisky děkujeme firmě http://www.minox.cz/ a paní majitelce Michaele Novákové.

Velmi si vážíme spolupráce s agenturou CzechTourism a jejím ředitelem panem Janem Hergetem, kterému děkujeme za důvěru. Je nám ctí, že roušky pro tak významné představitele ČR jsou z naší tvorby. Doufáme a věříme, že je budou nosit s radostí a s hrdostí svého města a České republiky, která si název „světová“ opravdu zaslouží.

 

https://www.czechtourism.cz/

Marie Zelená a Martina Hrnčířová

 

1 2 3 6