Prof. Pavel Šlampa (Brno)

Veselé zástěrky pro ozařované děti

První zástěrka a společné foto s prof. MUDr. Šlampou, CSc. (KRO MOÚ BRNO)

Bohužel i děti onemocní zhoubným nádorem, naštěstí dnes je řada z nich vyléčena. Statistiky uvádějí, že jsme schopni vyléčit 70-80 % nemocných dětí s nádory, hlavně s nádory krvetvorné tkáně, ty jsou nejčastější (leukémie, lymfomy). U jiných typů nádorů už tak dobré výsledky nejsou, ale onkologové se snaží kombinovanou léčbou uzdravit co největší počet nemocných.

Já, jako radioterapeut, lékař využívající k léčbě nádorů ionizující záření, se zabývám léčbou dětských pacientů ozařováním asi od roku 1988 (naše klinika ročně ozáří asi 50 dětí) a mohu srovnávat. Nejen technické vybavení a metody léčby, ale také léčebné výsledky. Dětský pacient je samozřejmě svým přístupem k léčbě a k „bílým plášťům“ specifický, bojí se. Toho jsem byl vždy vědom a při vyšetřování a léčbě dětí jsem často používal vyprávění pohádky k odvedení pozornosti od nepříjemných okamžiků (tu jsem si sám vždy vymýšlel a kdyby to někdo nahrával a pak sepsal, patřil bych i k známým autorům dětské literatury, pohádky).

Vždycky mě však trápil strach dětí z bílého oblečení. Někdy počátkem 90-tých let jsem nechal sponzorsky ušít několik barevných zástěrek pro personál s dětskými motivy kreseb a čepičky. Šili je pacienti našeho ústavu ve výtvarné dílně. Bohužel nápad dobrý, ale realizace s problémy. Zástěrky se nelíbily personálu a ani dětem. Takže nápad byl „odložen k ledu“.

Až v r. 2015 jsem se náhodně seznámil s paní Marií Zelenou, módní návrhářkou. Při společenské konverzaci jsem se zmínil o mém návrhářském neúspěchu. Hned jsem na paní Marii viděl, že se jí nápad líbí, sama se do realizace se svým typickým elánem a zarputilostí pustila.

Její první zástěrky s motivy dětských kreseb jsme hned vyzkoušeli. Byl jsem rád, že „druhá generace“ zástěrek se líbila ošetřujícímu personálu, ale hlavně nemocným a léčeným dětem. První zástěrky byly prototypy a po zkušenostech v praxi se upravily, vyřešily se i možnosti vyprání. Dnes už běžně naše asistentky a lékaři při styku s nemocnými dětmi tyto „veselé zástěrky“ používají. Zcela určitě toto oblečení mírní strach dětí hlavně při prvních návštěvách ozařoven. Ozařované děti jsou u nás ozařovány 20-30x každý den, asi tak 20-30 min., jinak jsou ve Fakultní dětské nemocnici. Proto se pro naše účely více hodí zástěrky než trika s obdobnými motivy. Stalo se mi, že jsem omylem prošel čekárnou se zástěrkou s dětskými kresbami a až udivené obličeje dospělých pacientů mne upozornily, že něco není se mnou v pořádku. I tak se může projevit přiměřená roztržitost přednosty kliniky. Můžu však potvrdit, že „Veselé oblečení pro dětský úsměv“, jak p. Marie Zelená propaguje své výrobky, určitě zlepší spolupráci zdravotníků s nemocnými dětmi.

Prof. Pavel Šlampa
Přednosta Kliniky radiační onkologie,
Masarykův onkologický ústav Brno

Setkání s prof. MUDr. Pavlem Šlampou, CSc, bylo pro mě velmi osudové. Díky jeho myšlence jsem začala realizovat Veselé oblečení pro dětské lékaře a sestry, které již nosí mnoho dětských lékařů a zdravotních sester nejen v ČR, včetně jeho oddělení Kliniky radiační onkologie Masarykova onkologického ústavu v Brně. Přesto, že je pan profesor Šlampa vynikající a velmi uznávaný odborník, je to člověk velmi lidský, příjemný a skromný. Jsem moc ráda a poctěna, že jsem ho osobně poznala a že s ním mohu spolupracovat.

Marie Zelená

 

 

(1) comment

Přidejte svůj komentář

Vaše emailová adresa nebude nikde publikována.